Oppimispäiväkirjan tekniikka

Lähihoitajaopintojen "Kasvun tukeminen ja ohjaus"-opintojakso sisältää 6ov työssäoppimista.


Mitä?

Tämä blogi on tarkoitettu tukemaan ja ohjaamaan teitä lähihoitajaopiskelijoita ensimmäisessä työssäoppimisessa koko 6:n viikon aikana. Tähän osallistut kertomalla omista kokemuksistasi työpaikasstasi ja saat lukea muiden ryhmäläisten kokemuksista. oppimispäiväkirja auttaa sinua myös selvitymään jakson päätteksi suoritettavasta Ammattiosaamisen näytöstä

Näiden kirjoitettujen työkokemusten avulla on hyvä opetella REFLEKTOIMAAN eli mietiskelemään, harkitsemaan, pohtimaan omaa tekemistä, toimintaa, ajattelua, työskentelyä ja oppimista. Näitä pohdintoja voidaan hyödyntää myös ohjauskeskusteluissa työssäoppimispaikoilla. Ohjaavat opettajat seuraavat opiskeluanne kirjoitustenne avulla.

Mistä?

Katso viestit "Etusivu-Oppimistehtävät"-sivulta, jonne tulevat viikon aiheet, muistutukset tai kysymykset. Kirjoita niistä omalle, nimetylle sivullesi. Huomioi etusivulla olevien aiheiden "Tunnisteet = Ydinasiat"(näkyvät kirjoituksen alla!). Ne kertovat sen pääasian, mistä me ohjaajat haluamme teidän opiskelijoiden kirjoittavan.
Tälle sivulle "Opi työssä oppimispäiväkirjalla" tulevat ohjeet tekniikasta, tekstin tuottamisesta ja muista "muodollisista" ohjeista, kuten tekijänoikeuksista. Jokaiselle opiskelijalle perustetulle/nimetylle sivulle opiskelija "tuottaa sisältöä", siis kirjoittaa (ehkä kuvaa) ajatuksistaan lähihoitajaopiskelijana työssä.
Etusivulta, "Blogiarkistosta" löytyvät aiemmat kirjoitukset päivämäärän ja otsikon mukaan.

Milloin?

Kirjoita omaa sivuasi vähintään 2 kertaa viikossa, jotta asiat on helppo muistaa: esim. keskiviikkoisin ja perjantaisin heti työvuoron jälkeen. Kun kirjoitat säännöllisesti, oma sivusi täyttyy pikkuhiljaa ilman lopun paniikkia. Kirjoita opiskelustasi omalle, nimetylle sivullesi.   Kirjoituksesi pituudella ei ole merkitystä: hyvin pohditun ja muotoillun asian voi sanoa lyhyestikkin. Voit myös esittää työssä esiin nousseita kysymyksiä ja haasteta, hyviä ja huonoja asioita.

Miten?

Tähän blogiin voi osallistua ainoastaan kirjoittajiksi hyväksytyt opiskelijat ja opet, mutta sivu on julkinen kaikille. Jokaiselle sivulle voit kirjoittaa valitsemalla "kynän"-kuvakkeesta sivun alareunassa. Kun kirjoituksesi on valmis, valitse "Päivitä". Kannattaa tallentaa omat kirjoituksensa myös omalle koneelle/usb-tikulle.

Tähän blogimuotoiseen oppimispäiväkirjaan voit kirjoittaa OMISTA kokemuksistasi, omaa persoonallista tekstin tyyliäsi käyttäen, mutta asiallisuuden ja salassapitovelvollisuutesi muistaen. Älä kirjoita työkaveriesi tai lasten oikeilla nimillä. Harkitse, miten ilmaiset asiasi rakentavasti ja asiallisesti, ei moittien, eikä mollaten. Käytäthän siis NETIKETTIÄ! Kirjoita pääasiassa siis itsestäsi!

Voit valokuvata työssäoppimistasi, mutta huomioi TEKIJÄNOIKEUDET! (lue tarkemmin tekijänoikeuksista)
Et voi julkaista mitään kuvaa, kirjoitusta tai tietoa ilman tekijän lupaa. Päiväkoti ja kouluympäristöissä tekijänoikeuksien piiriin kuuluvat kaikki lasten telemät työt ja kuvat. Kysy kuvaamislupaa työssäoppimisen ohjaajaltasi ja noudata sitä.

HUOMAA, että tekijänoikeudet koskevat myös ryhmäsi tuottamaa sisältöä: kirjoita työssäoppimiskokemuksestasi siis omin ajatuksin, älä kopioi kaverin ajatuksia. Voit kommentoida ja vertailla toki luokkakaveriesi kokemuksia, kunhan teet sen rakentavasti ja kohteliaasti!

Ei kommentteja: